8.12.2020. 8:22
0
Margaret Keenan, 90-godišnja žena, prva osoba na svijetu koja je primila vakcinu protiv korone
Devedesetogodišnja žena iz Sjeverne Irske prva je osoba na svijetu koja je dobila vakcinu protiv covida-19 koje su proizveli Pfizer i BioNTech, što je označilo početak masovnog vakcinisanja u Velikoj Britaniji.

Margaret Keenan rekla je da se osjećala privilegirano što je prva primila vakcinu, javlja BBC.

Ona je, dakle, prva osoba na svijetu koja je vakcinu koje su proizveli Pfizer i BioNTech primila izvan probnih uvjeta u laboratoriju.

Podsjetimo, Velika Britanija u utorak kreće s uvođenjem vakcine protiv covida-19, koje su razvile tvrtke Pfizer i BioNTech, kao prva zapadna zemlja koja kreće s vakcinisanjem svog stanovništva protiv zaraze novim koronavirusom.

Britanija je od Pfizera naručila 40 milijuna doza cjepiva, dovoljno za manje od trećine stanovništva koje broji 67 milijuna, s obzirom da je potrebno cjepivo dobiti u dva navrata kako bi osoba stekla imunitet.

Vakcina treba biti prevoženo i pohranjeno na temperaturi od najmanje minus 70 stepeni Celzijevih.

Dvije kompanije su razvile specijalno dizajnirane spremnike, u kojima se kontrolira temperatura, i u kojima se željena temperatura može održati deset dana bez otvaranja. Spremnici se mogu koristiti za pohranu vakcine, uz održavanje željene temperature, još daljnjih 30 dana.

Jednom odmrznuta bočica s vakcinom može se držati do pet dana na temperaturi hladnjaka (2-8 stupnjeva).

Tržište Velike Britanije opskrbljivat će Pfeizerovo proizvodno mjesto u Puursu, u Belgiji, jedno od najvećih Pfeizerovih proizvodnih središta s preko 2.600 zaposlenika.


(Nermana Crnčalo)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.