11.12.2020. 14:39
0
Ursula von der Leyen: Veća je vjerovatnoća nepostizanja sporazuma s Britanijom
Veća je vjerovatnoća da Britanija 31. decembra napusti Evropsku uniju bez trgovinskog sporazuma, naveo je zvaničnik EU riječi čelnice Evropske komisije nacionalnim liderima članica EU u petak.

Britanija je napustila EU u januaru ali ostaje neformalna članica bloka do 31. decembra - kraja prelaznog perioda tokom koga ostaje u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji EU.

Obje strane tvrde da su dogovorile aranžmane po pitanju godišnje trgovine vrijedne skoro trilion dolara, ali su razgovori ušli u slijepu ulicu, i premijer Boris Johnson izjavio je u četvrtak kako postoji "snažna mogućnost" da se sporazum ne postigne.

- Vjerovatnoća nepostizanja sporazuma je viša nego da se sporazum postigne - naveo je zvaničnik EU, koji je tražio da ostane anoniman, riječi predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen tokom samita u Bruxellesu.

Johnson i von der Leyen dali su rok do nedjelje svojim pregovaračima da ostvare pomak u razgovorima oko ribolovnih prava i omogućavanja kažnjavanja Britanije ukoliko ne bude poštovala pravila bloka.

- Situacija je teška. Glavne prepreke ostaju. Do nedjelje će se vidjeti da li je sporazum moguć - navodi zvaničnik riječi von der Leyen evropskim čelnicima, prenosi Reuters.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.