11.12.2020. 18:16
0
Erdogan: nova platforma regionalne saradnje može pomoći Armeniji
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da bi platforma regionalne saradnje na Kavkazu o kojojoj je raspravljao sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhanom Alijevim u Bakuu mogla pomoći u okretanju nove stranice u odnosima s Armenijom ukoliko Jerevan poduzme "pozitivne korake".

Erdogan je boravio u azerbejdžanskoj prijestolnici kako bi prisustvovao vojnoj paradi kojom se obilježava azerbejdžanska pobjeda nad Armenijom u ratu oko enklave Nagorno Karabah koji je okončan prošlog mjeseca.

Tokom šestosedmičnog sukoba oko otcijepljene armenske enklave u Azerbejdžanu, Turska je podržala etnički blizak Azerbejdžan i optužila je Armeniju za okupaciju azerbejdžanske teritorije.

Erdogan je u Bakuu pozvao na promjenu čelništva u Jerevanu, istovremeno nudeći Armeniji priliku da se pridruži regionalnoj grupi  i da ponovo otvori granice s Turskom.

Emiter programa  NTV naveo je Erdoganove riječi novinarima na povratnom letu iz Bakua da će regionalna platforma  - koja će uključivati Rusiju, Tursku, Azerbejdžan, Gruziju, Iran i Armeniju - pružiti "pobjedničku priliku za sve strane" i da je ruski predsjednik Vladimir Putin "zagrijan" za tu ideju.

- Ukoliko se Armenija pridruži ovom procesu i poduzme pozitivne korake, nova stranica također se može otvoriti u tursko-armenskim odnosima. Sve dok se nove prilike pojavljuju, nema nikakve sumnje da će se armenski pomaci također ozbiljno povećati. Armenija treba dobiti najviše od ovoga - navode mediji Erdoganove riječi.

- Ukoliko Armenija pozitivno razvije ovaj proces, mi ćemo otvoriti naše zatvorene granice za Armeniju. Naš jedini interes je doprinos regionalnom miru - kazao je turski čelnik, prenosi Reuters.


(Fena)

Erdogan
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.