19.12.2020. 14:10
0
Reuters: Rusija vraća poklonjenu ikonu nakon što je BiH pokrenula istragu
Rusija će vratiti vjersku ikonu ''koju je lider bh. Srba poklonio ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, a nakon što je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu o tome da li je taj dar ilegalno prokrijumčaren iz ratom zahvaćene istočne Ukrajine'', javlja Reuters.

 

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS, poklonio je 300 godina staru pozlaćenu ikonu Lavrovu tokom posjeta ruskog zvaničnika BiH ranije ove sedmice.

"Ikona će biti vraćena darovateljima radi daljnjeg pojašnjenja njezinog porijekla putem Interpola", reklo je Ministarstvo vanjskih poslova ruskim novinskim agencijama u subotu.

Ukrajinska ambasada u Sarajevu zatražilaje od bh. vlasti daljnje informacije o artefaktu nakon što je novinska agencija Srna objavila fotografiju ikone i njezin pečat autentičnosti, što sugerira da bi mogla biti iz grada Luganska, gdje su proruski separatisti borili se s kijevskim snagama, dodaje Reuters.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je, podsjećamo, informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu veleposlanstva Ukrajine.

 
RusijaBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.