23.12.2020. 17:01
0
Francuska: Premlatio ženu pa ubio tri policajca
Naoružani siledžija koji je premlatio i prijetio svojoj ženi u južnoj Francuskoj ubio je trojicu policajaca koji su pritekli ženi upomoć, i potom je pobjegao, izazivajući veliku potjeru, saopćile su vlasti. Napadač je kasnije pronađen mrtav.
Neuobičajeno ubistvo trojice policajaca na dužnosti u srijedu je izazvalo zabrinutost širom zemlje, posebno od francuskih čelnika koji su pod pritiskom policije da učine više kako bi ih zaštitili. Predsjednik Emmanuel Macron objavio je u tweetu:  "Oni su naši heroji".

Žena je pozvala policiju upomoć nakon što joj je suprug prijetio u njihovom domu u planinskoj regiji u blizini grada Saint-Just, jugozapadno od Lyona, saopćio je portparol žandarmerijske službe za Associated Press.

Trojica policajaca su ubijena i još jedan je ranjen, kazao je portparol. Francuski mediji javili su da je žena potražila skrovište od svog naoružanog supruga na krovu kuće i da je kasnije muž zapalio kuću.

Tristotinjak policajaca poslano je u regiju kako bi tragali za napadačem, i on je pronađen mrtav u okolnostima koje su ostale nejasne, kazao je portparol. Žena je stavljena pod policijsku zaštitu.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo  je da  su 146 žena ubili njihovi partneri u prošloj godini, što je dovelo do pokretanja kampanje protiv nasilja u kući širom zemlje.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin došao je na mjesto nesreće u Saint-Justu u srijedu i pohvalio je policijske akcije.

I pored toga što policajci traže veću zaštitu, aktivisti sve više govore o brutalnosti nekih policajaca, posebno u sirotinjskim kvartovima.

U jednom od posljednjih slučajeva, policajci su optuženi za nasilno premlaćivanje crnog muzičkog producenta što je snimljeno na kameri i što je šokiralo francusku javnost. Dvojica policajaca privedeni su u pritvor, ali su oslobođeni u ovoj sedmici dok čekaju na istragu.

Producent, Michel Zecler, izjavio je u srijedu da su policajci "pomaženi" umjesto da su kažnjeni.

- Ne mogu shvatiti šta izaziva ovakvu "doronamjernost" države - izjavio je on za TV stanicu BFM

(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.