31.12.2020. 12:39
0
Otac Borisa Johnsona podnio zahtjev za sticanje francuskog državljanstva
Otac britanskog premijera Borisa Johnsona izjavio je u četvrtak da je podnio molbu, odnosno zahtjev za dobijanje francuskog pasoša kako bi održao veze s Evropskom unijom nakon Brexita.
Stanley Johnson, bivši član Evropskog parlamenta koji je glasao za ostanak Britanije u EU  na referendumu iz 2016. godine, izjavio je za RTL radio kako želi postati francuski državljanin zbog snažnih porodičnih veza s Francuskom.

- Ako tačno rezonujem, ja sam Francuz. Moja majka je rođena u Francuskoj, njena majka bila je potpuna Francuskinja, kao i njen djed. Stoga je to za mene povratak onome što sam već imao. I to me čini veoma sretnim – izjavio je 80-godišnji Johnson, koji je u radijskom intervjuu govorio francuskim jezikom.         

- Uvijek ću biti Evropljanin, to je sigurno. Niko ne može reći britanskom narodu vi niste Evropljani. Povezanost s Evropskom unijom je bitna – dodao je.

Njegov sin Boris bio je vodeća ličnost kampanje za napuštanje EU na refendumu iz 2016. i kaže da Britanija može „moćno prosperirati“ kao potpuno suverena zemlja izvan onoga što naziva pretjerano birokratiziranom EU.

Premijer je u srijedu zauzeo, međutim, pomirljiviji stav dok je parlament odobrio novi trgovinski sporazum s EU.

- Ovo nije kraj Britanije kao evropske zemlje. Mi smo u brojnim aspektima suštinska evropska civilizacija i nastavit ćemo da budemo takvi - kazao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično napušta  EU u četvrtak navečer, nakon često zategnutih 48-godišnjih veza s evropskim projektom, prenosi Reuters.

(FENA)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.