6.1.2021. 15:13
0
Spahn pravda spori početak vakcinacije globalnom potražnjom
Njemački ministar zdravstva opravdava spori početak vakcinacije u zemlji, rekavši da razumije želju za bržim uvođenjem, ali da bi ljudi trebali imati na umu da postoji globalna nestašica doza.

Ministar zdravlja Jens Spahn rekao je novinarima u srijedu u Berlinu da Njemačka očekuje da dobije više od 5,3 miliona doza vakcina Pfizer-BioNTech do sredine februara. Ako evropski regulatori odobre vakcinu Moderna, o kojoj su razgovarali na sastanku u srijedu, očekuje se da će tokom prvog tromjesečja biti isporučeno dodatnih dva miliona doza te vakcine.

- Problem je nedostatak proizvodnih kapaciteta u kontekstu globalne potražnje - rekao je.

Spahn je kazao da će Njemačka do kraja godine dobiti ukupno 130 miliona doza vakcine od dva dobavljača. Budući da svakoj osobi trebaju dvije doze, to je dovoljno za vakcinaciju oko tri četvrtine populacije. Naručili su i kod drugih dobavljača čije vakcine tek trebaju biti odobrene u Evropskoj uniji.

Spahn je dodao da Njemačka sarađuje s BioNTechom na otvaranju nove proizvodne lokacije u Marburgu već sljedećeg mjeseca, što bi također povećalo globalne zalihe te vakcine ove godine, prenosi AP.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.