18.1.2021. 21:27
0
Cavusoglu i Maas o intenziviranju saradnje Turske i Njemačke
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da su vlade Turske i Njemačke dogovorile intenziviranje mehanizama bilateralnog dijaloga i saradnje i da će u tom kontekstu biti održavani sastanci resornih tijela, uključujući i Vijeće ekonomskog i trgovinskog partnerstva.

Cavusoglu se u Ankari danas sastao sa njemačkim kolegom Heikom Maasom, a nakon sastanka su obojica ocijenili da je to bio konstruktivan susret i razgovori o nizu bilateralnih i regionalnih tema, kao i o odnosima između Turske i Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šef turske diplomacije kazao je da su razgovori i saradnja najviših zvaničnika Turske i Njemačke nastavljeni i u periodu pandemije COVID-19.

Ističući da su te dvije zemlje protekle godine uspjele ostvariti trgovinsku razmjenu od 38 milijardi dolara, Cavusoglu je kazao da je Njemačka zemlja u koju Turska najviše izvozi, a druga zemlja iz koje Turska najviše uvozi.

“Saglasni smo o neophodnosti dodatnog unapređivanja bilateralnog dijaloga i saradnje na svim poljima“, kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu je također kazao da je pozitivnim iskoracima kreirana bolja atmosfera u odnosima između Turske i Evropske unije.

Šef njemačke diplomacije Maas je kazao da su delegacije dvije zemlje danas u Ankari detaljno razgovarale i o odnosima između Turske i Evropske unije i da on želi da ti odnosi budu sve bolji i sve dublji.

“Nadam se da ćemo prevazići neslaganja i sporna pitanja koja smo imali između Turske i Evropske unije.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.