25.1.2021. 15:22
0
Prije 100 godina otkriven je lijek koji promjenio čovječanstvo
Tada još misteriozna supstanca, pojavljuje se pod nazivom „Insulin“ 1909. godine.
Njegovu tajnu prvi su odgonetnuli kanadski hirurg Frederik Banting i student medicine Čarls Best. Uspješno su izolovali insulin i primjenili ga na svom psu koji je imao dijabetes 1921. godine, a već početkom naredne godine prvi put su ga primenili na čoveku, četrnaestogodišnjem dečaku.

Insulin je donio revoluciju  za do tada smrtonosnu bolest, pronađen je lijek.
Insulin je u pravom smislu bilo otkriće koje život znači za milione ljudi i smatra se jednim od najznačajnijih trenutaka u istoriji medicine. Ali, to je bio samo početak u razumjevanju i lječenju šećerne bolesti, od koje boluje svaka 10 osoba u svetu. Tada se, na primer, nije znalo da postoje različiti tipovi dijabetesa.

Dok nije napravljen prvi preparat, koji nije bio insulin već ekstrakt pankreasa, oboljeli od dijabetesa su se liječili gladovanjem, odnosno neunošenjem šećera kroz hranu. Kasnije je iz tog pankreasnog ekstrakta izdvojen i prečišćen insulin.
I tada je dijabetes od smrtonosne postao bolest sa kojom se živi.

Danas osobe sa dijabetesom, uz adekvatnu terapiju, gotovo da nemaju ograničenja u životu i aktivnostima. Čak i profesionalno bavljenje sportom i postizanje izuzetnih rezultata je sasvim moguće.

Sama ova činjenica je već dovoljan razlog da razumijemo značaj ovog otkrića za medicinu i svijet.

(Alen Bećirević)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.