29.1.2021. 20:45
0
Italijanska opozicija pozvala na izbore kako bi se riješila politička kriza
Italijanske desničarske opozicione stranke u petak su pozvale na prijevremene izbore kako bi se riješila politička kriza u zemlji, izazvana ostavkom premijera Giuseppea Contea.
Conte, koji je sada vršilac dužnosti premijera, napustio je poziciju šefa vlade kada je bivši premijer Matteo Renzi povukao svoju stranku Italia Viva iz vladajuće koalicije, lišavajući je parlamentarne većine i izazivajući politička previranja u Italiji tokom krize s koronavirusom.

- Potvrđujemo predsjedniku naš zahtijev da razmatramo opciju raspuštanja parlamenta i sazivanja izbora - izjavio je čelnik desničarske stranke Liga Matteo Salvini novinarima nakon formalnih konsultacija sa šefom države Sergiom Mattarellom.

Mattarella će dovršiti trodnevne konsultacije sa stranačkim čelnicima u petak, dok Italijani čekaju da čuju kakvo je rješenje on pronašao.

Conte, koji još uživa podršku pokreta Pet zvijezda i Demokratske stranke lijevog centra, nada se da će dobiti novi mandat, ali je ta opcija daleko od sigurne zbog razilaženja s Renzijem.

Conteovi napori da privuče nesvrstane i opozicione senatore u koalicijske redove do sada su imali slab uspjeh.

Salvini, koji zastupa desničarsku alijansu, ukazao je na rizik budućeg razlaza u bloku, tvrdeći da bi, ukoliko Matarella pokuša da formira vladu bez izbora, svaka stranka donijela vlastitu odluku kako da odgovori na to.

Mattarella bi mogao zatražiti od novog kandidata većom parlamentarnom podrškom od Contea da pokuša oformiti vladu kako bi udovoljio Salvinijem zahtijevu za prijevremenim izboorima dvije godine uoči planiranog roka. Većina analitičara smatra da je to posljednja opcija, prenosi Reuters.

(FENA)
Italija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.