20.2.2021. 17:30
0
Britanija uputila apel UN-u za prekid globalnih sukoba zbog isporuke vakcina
Velika Britanija je proslijedila nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija zahtijevajući da sve zaraćene strane na svijetu odmah uspostave "održivu humanitarnu pauzu" kako bi omogućile ljudima na sukobljenim područjima vakcinaciju protiv COVID-19.
Predložena rezolucija ponavlja zahtjev vijeća prošlog jula za "općim i trenutnim prekidom neprijateljstava" u velikim sukobima od Sirije i Jemena do Centralnoafričke Republike, Malija i Sudana i Somalije, apel koji je prvi uputio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres 23. marta 2020., javlja AP.

Nacrt "naglašava potrebu za solidarnošću, pravednošću i efikasnošću i poziva na doniranje doza vakcina iz razvijenih ekonomija zemljama s niskim i srednjim prihodima i drugim zemljama u potrebi, uključujući i kroz COVAX Facility, "Ambiciozni projekat Svjetske zdravstvene organizacije za kupovinu i isporuku vakcina protiv koronavirusa za najsiromašnije ljude na svijetu".

Britanski nacrt naglašava da je "pravičan pristup cjenovno prihvatljivim vakcinama protiv COVID-19, certificiranim kao sigurnim i efikasnim, ključan za okončanje pandemije".

Prepoznala bi "ulogu opsežne imunizacije protiv COVID-19 kao globalnog javnog dobra za zdravlje u sprečavanju, obuzdavanju i zaustavljanju prenosa, kako bi se pandemija privela kraju".

Nacrt se nadovezuje na apel britanskog ministra vanjskih poslova Dominica Raaba u srijedu na 15-člano Vijeće sigurnosti da usvoji rezoluciju kojom se traži lokalni prekid vatre u zonama sukoba kako bi se omogućila isporuka COVID-19 vakcina.


(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.