26.2.2021. 11:10
0
U američkim napadima u Siriji poginulo 17 osoba
Američki zračni napad u Siriji imao je za mete objekte koji pripadaju moćnoj iračkoj oružanoj grupi koju podržava Iran, ubivši jednog od njihovih pripadnika i ranivši nekoliko drugih, rekao je u petak zvaničnik iračke milicije.
U američki vojnim zračnim napadima na istoku Sirije poginulo je najmanje 17 osoba, rekli su u petak lokalni izvori i jedan medicinski izvor.

Pentagon je saopćio da su napadi izvedeni na objekte koji pripadaju miliciji, a koju podržava Iran, prenosi Reuters.

Još nema službenog komentara Sirije o napadu.

Američki zračni napad u Siriji imao je za mete objekte koji pripadaju moćnoj iračkoj oružanoj grupi koju podržava Iran, ubivši jednog od njihovih pripadnika i ranivši nekoliko drugih, rekao je u petak zvaničnik iračke milicije.

Zvaničnik je agenciji Associated Press rekao da su napadi na miliciju Kataeb Hezbollah ili brigade Hezbollah pogodili područje uz granicu između sirijskog nalazišta Boukamal okrenutog prema Qaimu na iračkoj strani. Govorio je pod uslovom da ostane anoniman, jer nema vlasti da govori o napadu.

Pentagon je saopćio da su napadi odmazda za raketni napad u Iraku ranije ovog mjeseca u kojem je ubijen jedan civilni dobavljač, a ranjeni pripadnik američke službe i drugih koalicionih trupa.

- Uvjeren sam da smo imali pravu metu, znamo što smo pogodili - rekao je sekretar odbrane Lloyd Austin novinarima koji su putovali s njim iz Kalifornije u Washington, nedugo nakon zračnih napada koji su izvedeni u četvrtak navečer po istočnom standardnom vremenu.

Vazdušni napad bio je prva vojna akcija administracije Bidena, koja je prvih sedmica istakla namjeru da se više usredotoči na izazove koje predstavlja Kina, čak i dok bliskoistočne prijetnje i dalje traju. Čini se da Bidenova odluka o napadu u Siriji ne signalizira namjeru da proširi američko vojno sudjelovanje u regiji, već da demonstrira volju za odbranu američkih trupa u Iraku.

SAD su u prošlosti imale za metu objekte u Siriji koji pripadaju Kataebu Hezbolahu, a koje su optuživali za brojne napade na američko osoblje i interese u Iraku. Irački Kataeb odvojen je od libanskog pokreta Hezbolah.


(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.