5.3.2021. 8:59
0
Papa Franjo otputovao u Irak, hiljade sigurnosnih djelatnika obezbjeđuje posjetu
Papa Franjo otputovao je u petak iz Rima kako bi započeo četverodnevnu posjetu Iraku, što je njegovo najrizičnije inozemno putovanje od izbora 2012. i prva posjeta pontifika toj zemlji, izvještava Reuters.

Avion Alitalije koji je prevozio papu, njegovu pratnju, sigurnosno osoblje i oko 75 novinara, napustio je rimsku zračnu luku Leonardo da Vinci na 4,5 satnom letu do iračkog glavnog grada Bagdada.

Irak raspoređuje hiljade dodatnih sigurnosnih djelatnika kako bi zaštitio papu Franju tokom posjete, koja je uslijedila nakon što je niz napada raketama i bombašima samoubicama izazvao strah za sigurnost katoličkog vođe.

U srijedu ujutro 10 raketa sletjelo je na zračnu bazu koja je domaćin američkim, koalicijskim i iračkim snagama. Nekoliko sati nakon tog napada, Papa je potvrdio da ide u Irak.

84-godišnji papa Franjo će posjetiti četiri grada, uključujući nekadašnje uporište tzv. Islamske države Mosul, gdje crkve i druge zgrade još uvijek nose ožiljke sukoba.

Franjo će također posjetiti Ur, rodno mjesto proroka Abrahama, kojega poštuju kršćani, muslimani i Židovi, i upoznati se s iračkim vrhovnim šiitskim muslimanskim sveštenikom, 90-godišnjim velikim ajatolahom Ali al-Sistanijem.

Prije odlaska iz Vatikana, Papa je susreo 12 izbjeglica iz Iraka koje žive u Italiji.

Putovanje  u Irak je je 33. po redu izvan Italije. U Rim bi se trebao vratiti u ponedjeljak ujutro.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.