11.3.2021. 12:36
0
Indonezijski vulkan Sinabung izbacio užarene gasove i pepeo u novoj erupciji
Vulkan je također izbacio stupove pepela visokih 1.000 metara u nebo, rekao je Armen Putra, šef nadzorne postaje Sinabung.
Indonezijski vulkan na planini Sinabung u provinciji Sjeverna Sumatra izbacio je u četvrtak vrele gasove, pepeo i kamenje tri kilometra niz njene padine, rekao je dužnosnik.

Vulkan je također izbacio stupove pepela visokih 1.000 metara u nebo, rekao je Armen Putra, šef nadzorne postaje Sinabung.

Nije bilo izvještaja o žrtvama.

Vulkan Sinabung godinama  eruptira s prekidima. Godine 2016. devet je seljana poginulo nakon što je vulkan izbacio vreli plin i vulkanske materijale - poznat kao piroklastični tok.

Vlasti savjetuju seljanima da se drže izvan zone  udaljene oko 3 do 5 kilometara od kratera, prenosi dpa.

I drugi vulkan Merapi na  otoku Java posljednjih je sedmica izbacio piroklastične materijale, prema Nacionalnoj geološkoj agenciji.

Merapi je najaktivniji vulkan u Indoneziji, gdje je više od 340 ljudi poginulo, a 60.000 drugih raseljeno u posljednjoj rundi velikih erupcija 2010. godine.

Indonezija se nalazi na pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po potresnim preokretima, i ima oko 128 aktivnih vulkana.


(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.