14.3.2021. 11:00
0
Nigerija: Teroristi Boko Harama ubili 19 osoba
Teroristi su izveli napad na vojni konvoj u Gudumbaliju u regiji jezera Čad.
Najmanje 19 ljudi ubijeno je u napadu kojeg je teroristička organizacija Boko Haram sinoć izvela u sjevernoj nigerijskoj pokrajini Borno, prenosi N1.

Teroristi su izveli napad na vojni konvoj u Gudumbaliju u regiji jezera Čad.

Glasnogovornik nigerijske vojske Mohammed Yerima saopćio je da je u napadu ubijeno najmanje 19 osoba, a da je više njih povrijeđeno. Među stradalim je 15 nigerijskih vojnika i četiri člana regionalne misije.

Boko Haram je teroristička organizacija koju je u Nigeriji početkom 2000-ih godina osnovao ekstremist Muhammed Yusuf radi borbe protiv svih vrsta zapadnjačke kulture, posebno u obrazovnom sistemu Nigerije.

Yusuf je pod nerazjašnjenim okolnostima 2009. godine preminuo u zatvoru, a Boko Haram je zbog toga intenzivirao terorističke aktivnosti i postao globalna teroristička prijetnja. Trenutno djeluje u Nigeriji, Kamerunu, Beninu, Čadu i Nigeru.

Od 2009. godine u napadima Boko Harama poginulo je više od 30.000 ljudi, a raseljeno je više od tri miliona.

(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.