22.3.2021. 18:08
0
Zbog genocida nad Ujgurima zapadne sile uvode žestoke sankcije Kini
Sjedinjene Američke Države, Kanada, Velika Britanija i Evropska unija najavili su da će uvesti niz žestokih sankcija Kini zbog izvještaja o genocidu nad Ujgurima, objavio je Politico kojem je ta informacija potvrđena iz dva visoka izvora.

Među ostalim, očekuje se da će Kini uvesti i ekonomske sankcije protiv pojedinaca koji su navodno povezani sa sabirnim logorima u kineskom Xinjiangu, gdje drže Ujgure.

Evropska unija jutros je odobrila sankcije protiv četvorice kineskih dužnosnika za koje se sumnja da su u logore strpali stotine hiljada Ujgura.

Koordinirana kampanja dolazi u trenutku kad bi se državni sekretar Antony Blinken trebao sastati s evropskim dužnosnicima u Bruxellesu. Blinken je jedan od američkih dužnosnika koji je prošle sedmice na Aljasci učestvovao na sastanku visokim kineskim dužnosnicima.

Prije desetak dana objavljen je veliki izvještaj da je navodnim postupcima kineske vlade u Xinjiangu prekršena svaka odredba Konvencije o genocidu Ujedinjenih naroda, prenosi Jutarnji.

U izvještaju, koje je objavio istraživački centar Newlines Institute for Strategy and Policy iz Washingtona, tvrdi se da kineska vlada “snosi odgovornost za genocid nad Ujgurima koji je u toku i kojim se krši UN-ova Konvencija o genocidu”.

To je prvi put da je ova nevladina organizacija pokrenula nezavisnu pravnu analizu optužbi za genocid u Xinjiangu, uključujući i odgovornost koju Peking snosi za navodne zločine.

Vjeruje se da je do dva miliona Ujgura i drugih muslimanskih manjina smješteno u rasprostranjenu mrežu centara za zadržavanje širom regije, navodi američki State Department, a bivši uhićenici tvrde da su ondje bili izloženi indoktrinaciji, seksualnom zlostavljanju, pa čak i prisilnoj sterilizaciji. Kina negira optužbe za kršenje ljudskih prava te kaže da su centri potrebni za sprečavanje vjerskog ekstremizma i terorizma.

(Ajdin Balićevac)

KinaUjguri
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.