26.3.2021. 11:13
0
Macron brani politiku neuvođenja lockdowna
Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da mu nema zbog čega biti žao zbog odbijanja da uvede treći lockdown, čak iako se njegova zemlja sada suočava s rastućim brojem zaraženih koji opterećuje bolnice i više od 1.000 zaraženih umire svake sedmice.

Vlada Emmanuela Macrona naglasila je važnost odlaska djece u škole i rada u preduzećima u vrijeme kada pandemija ulazi u drugu godinu, prenosi AP.

- U pravu smo bili zbog neuvođenja lockdowna u Francuskoj krajem januara, jer nismo imali nagli skok zaraženih slučajeva koje je svaki izvještaj predviđao - rekao je u četvrtak navečer.

- Od mene ne očekujte 'mea culpa'. Nemam grižnju savjesti i neću priznati neuspjeh - kazao je Macron.

Francuska mjesecima zagovara "treći put" između lockdowna i slobode, uključujući policijski sat i zatvaranje svih restorana, turističkih lokacija, teretana, velikih tržnih centara i nekih drugih preduzeća.

Mnogi ljekari i naučnici već sedmicama pozivaju francusku vladu da uvede strožija ograničenja, posebno zbog zaraznije i opasnije varijante virusa koja je prvi put identificirana u Britaniji.

- Situacija s nultom stopom zaraze ne postoji i to vrijedi za svaku zemlju u Evropi. Nismo ostrvo, pa čak i ostrva koja su se zaštitila ponekad su doživjela veliki skok zaraženih. Ali smatramo da se možemo nositi sa pandemijom s policijskim satom i trenutnim mjerama - rekao je Macron.

Francuska je zabilježila četvrti najveći broj zaraženih na svijetu i među najvećim je brojem smrtnih slučajeva, 93.378. Jedinice za intenzivnu njegu ponovo su ispunile kapacitete ili su pretrpane u Parizu i nekoliko drugih regija zbog novog naleta virusa.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.