11.4.2021. 21:12
0
Od vojnog puča u Mjanmaru 1. februara poginulo više od 700 civila
Protivnici vojnog puča nastavili su u nedjelju da protestuju u Mjanmaru, uprkos represiji snaga bezbjednosti, u kojoj je od 1. februara poginulo više od 700 civila.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima saopštilo je da je 701 osoba poginula od 1. februara, kada je vojska smijenila civilne vlasti.

Vojna hunta je prijavila 248 mrtvih.

Evropska unija sa svoje strane je optužila Rusiju i Kinu da blokiraju diplomatsko rješavanje situacije u Mjanmaru.

„Geopolitičko rivalstvo u Mjanmaru otežava pronalaženje zajedničkog jezika, ali dužni smo da pokušamo“, naveo je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosti Josep Borrell.

Prema njegovim riječima, opstrukcija Pekinga i Moskve diplomatskim naporima u Savjetu bezbjednosti UN u cilju usvajanja međunarodnog embarga na prodaju oružja Mjanmaru ne predstavlja „iznenađenje“.

A biće još teže doći do rješenja, jer je „vojska Mjanmara već decenijama navikla da ignoriše potrebe i volju svojih građana“, dodao je Borrell, prenosi n1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.