13.4.2021. 17:10
0
Skandal u Vijeću sigurnosti UN-a: Rusija tražila da se ukloni zastava Kosova, sjednica prekinuta
Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija prekinuta je ubrzo pošto je počela, nakon što je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promijeni ili ukloni zastavu Kosova jer, kako je naglasio, Kosovo nije opštepriznata država.

Dimitrij Poljanski je rekao da je to "teritorija i osam članica Vijeća sigurnosti UN ne priznaje Kosovo kao državu".

On je dodao da je Rusija protiv učešća predstavnika Prištine na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sjedi ispred oznaka Kosova.
Poljanski je zatražio da predstavnica Prištine "promijeni pozadinu ili ukloni zastavu" kako bi se nastavila sjednica, nakon čega se za riječ javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvrtio da sjednica nije zvanični sastanak Vijeća sigurnosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na posljednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sjednice je nakon toga prekinut, prenose Nezavisne.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.