23.4.2021. 13:26
0
U sukobima u istočnom Jerusalemu povrijeđeno više od 100 osoba
Nasilje je izbijalo dok je policija pokušavala razdvojiti Palestince i ultranacionalističke jevrejske demonstrante.
Više od 100 osoba povrijeđeno je u sukobima u istočnom Jerusalemu između krajnje desničarskih jevrejskih aktivista, Palestinaca i izraelske policije.

Nasilje je izbijalo dok je policija pokušavala razdvojiti Palestince i ultranacionalističke jevrejske demonstrante.

Uslijedile su noći sukoba u izraelskom okupiranom sektoru usred rastućih nacionalističkih i vjerskih tenzija.

Istočni Jerusalem već je dugo bio centralna tačka sukoba zbog neslaganja Jevreja i Arapa.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem od rata na Bliskom istoku 1967. godine i čitav grad smatra svojom prijestolnicom, iako to velika većina međunarodne zajednice ne prepoznaje. Palestinci tvrde da je Istočni Jerusalem budući glavni grad njihove nezavisne države.

Najgore borbe u danima izbile su u četvrtak navečer nakon što su stotine jevrejskih ekstremista iz ultranacionalističke grupe Lehava marširale prema ulazu na Damaščanska vrata u stari grad Jerusalema - gdje se okupio veliki broj Palestinaca - uzvikujući "Smrt Arapima".

Obje strane su jedne na drugu bacale kamenje i boce, a policija je koristila omamljujuće granate, suzavac i vodeni top kako bi pokušala rastjerati demonstrante.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je povrijeđeno najmanje 100 Palestinaca, dok je policija saopćila da je povrijeđeno 20 policajaca. Uhapšeno je više od 50 ljudi.

Napetosti u istočnom Jerusalemu eskalirale su od početka muslimanskog svetog mjeseca ramazana 13. aprila. Palestinci su se sukobili s policijom, optužujući ih za postavljanje prepreka kako bi ih spriječili da se okupe na stepenicama ispred Damaščanskih vrata kako bi prekinuli dnevni post. Policija kaže da su mjere usmjerene na pomoć pješacima da uđu u Stari grad.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.