2.6.2021. 16:20
0
Rusija će pomno nadzirati mornaričke manevre "Morski povjetarac" u Ukrajini
Ruska vojska pomno će nadzirati predstojeće mornaričke vježbe kojima su zajednički domaćini Ukrajina i Sjedinjene Države, i reagovat će ukoliko bude neophodno da zaštiti vlastitu nacionalnu sigurnost, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane u srijedu.

Godišnji mornarički manevri „Morski povjetarac“, koji su usmjereni na regiju Crnog mora, uključivat će osoblje iz brojnih zemalja članica NATO-a, trebali bi se održati od 28. juna do 10. jula, navodi ministarstvo u saopćenju.

Moskva tvrdi da se vježbe odvijaju na mnogo široj površini od omnoga što naziva ukrajinskom crnomorskom zonom.

- Ministarstvo odbrane Ruske Federacije pomno će nadzirati pripreme za ukrajinsko-američke vježbe „Morski povjetarac“ i manevre, i ukoliko bude potrebe, primjereno će odgovoriti na situaciju u interesima ruske vojne sigurnosti – navodi ministarstvo.

Napetosti između Rusije i Ukrajine pogoršane su nakon ruske aneksije regije Krima u 2014. i njene podrške proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini koja je izazvala sukob u kome je poginulo više od 14.000 ljudi, prenosi Reuters.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.