15.6.2021. 8:21
0
Erdogan i Biden o mogućnostima saradnje u oblastima od zajedničkog interesa
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su na samitu lideri zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) odlučili poduzeti korake koji će ojačati savez u vojnom smislu i političkoj dimenziji saradnje unutar saveza.

"Odlučili smo poduzeti korake koji će ojačati političku dimenziju NATO-a, istovremeno čineći NATO vojno jačim. Povećana je i odgovornost koju NATO mora preuzeti u zaštiti globalne stabilnosti. Vrijeme je preuzimanja odgovornosti, a ne bježanja od njih. NATO savez mora imati aktivnu ulogu u sklopu svog sigurnosnog kišobrana sve od Mediterana, preko Crnog mora, Evrope do Azije", poručio je Erdoganu ponedjeljak  nakon samita lidera zemalja članica NATO-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, na samitu su razmijenili mišljenja o prijetnjama i izazovima sigurnosti NATO-a na strateškoj razini.

Erdogan se dotakao i borbe protiv terorizma navodeći da je Turska u prekograničnim operacijama od terorista očistila više od 8.200 kilometara kvadratnih.

Turski predsjednik je izrazio nadu da će svi NATO saveznici ostaviti po strani plitke političke račune i pokazati pravu solidarnost s Turskom.

"NATO saveznicima smo jasno ponovili da podrška teroristima PYD/PKK-a mora biti prekinuta", rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je teroristička organizacija YPG/PYD tokom vikenda gađala bolnicu u sirijskom Afrinu i ubila 14 nevinih civila.

Turski predsjednik se dotakao i sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, održanom u Bruxellesu na marginama NATO samita.

"Saglasni smo o efikasnom i redovnom korištenju direktnih kanala dijaloga, kako i dolikuje saveznicima i strateškim partnerima", rekao je Erdogan.

Kako je kazao, smatraju da ne postoji nerješivo pitanje u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

"Na konstruktivan način smo razmotrili mogućnosti saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. Predsjedniku Bidenu sam ponovio naš pristup u vezi sa sistemima S-400, isto sam ponovio i za pitanje aviona F-35", kazao je Erdogan.

U okviru samita Erdogan je održao sastanak i sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

"Uzajamno smo naglasili važnost koju pridajemo našoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji kao prijatelji, saveznici i strateški partneri, i naša volja je da to održimo", rekao je Erdogan.

O bilateralnim i regionalnim pitanjima razgovarao je i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 

Na sastanku sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom usaglasili su se da nastave s mehanizmima dijaloga koje su oživjeli.

"Saglasni smo da komuniciramo posebnom linijom ukoliko je potrebno, saglasni smo da komuniciramo bez posrednika. S premijerom Grčke sam imao konstruktivan sastanak, poručio sam da ne trebamo miješati treće zemlje u naša pitanja", rekao je Erdogan.

Podsjetio je da se sastao i sa španskim i holandskim premijerima Pedrom Sanchezom i Markom Rutteom.

"Na tim sastancima razgovarali smo o bilateralnim i regionalnim pitanjima i događajima u Evropskoj uniji. Dogovorili smo se da nastavimo naš dijalog s njima", kazao je Erdogan.

Održao je sastanak  i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Podsjetivši na sastanak s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom Erdogan je kazao da mu je francuski kolega poručio kako nije protivnik islama, i da mu to govori kao prijatelj.

Nakon NATO samita Erdogan putuje u posjetu Azerbejdžanu.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.