23.6.2021. 12:02
0
Glavni grad Novog Zelanda od večeras pod epidemiološkim ograničenjima
Glavni grad Novog Zelanda stavljen je pod epidemiološka ograničenja nakon što je australski posjetilac bio pozitivan na koronavirus.

Zdravstveni službenici upozoreni su u utorak navečer da je Australac proveo tri dana na Novom Zelandu, prije nego je bio pozitivan nakon povratka u Sydney.

Stanovnici Wellingtona sada će se suočiti s ograničenjima od srijede navečer, najavio je Chris Hipkins, ministar za odgovor na COVID-19.

Ograničenja "nisu zaključavanje", već mjere predostrožnosti radi "prekida potencijalnog lanca prijenosa", rekao je Hipkins, prenosi dpa.

"Prvo i najvažnije želimo osigurati da Novozelanđani ne budu nepotrebno izloženi koronavirusu."

Škole i poduzeća  ostaju otvorena, međutim okupljanja bi bila ograničena na 100 ljudi, uz strogo provođenje pravila fizičkog distanciranja.

Nova ograničenja bit će na snazi barem do nedjelje, rekao je Hipkins.

U ostatku Novog Zelanda ne primjenjuju se ograničenja, iako ljudi još uvijek moraju nositi maske za lice u javnom prijevozu.

Novi Zeland i Australija od sredine aprila dopuštaju putovanje između dviju zemalja bez karantina.

U srijedu je Novi Južni Wales zabilježio ukupno 31 slučaj zaraze   povezane s klasterom koji se pojavio na  u Bondi Junctionu, istočnom predgrađu Sydneya, uključujući 10 slučajeva  u 24 sata u utorak navečer.

Australac koji je posjetio Novi Zeland radi u zdravstvu u Bondi Junctionu, saopćile su novozelandske zdravstvene vlasti.

Novi Zeland prijavio je ukupno 2.367 slučajeva Covid-19, sa 26 smrtnih slučajeva.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.