28.6.2021. 17:07
0
Kina i Rusija produžile sporazum o saradnji
Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin objavili su zajedničko saopćenje u ponedjeljak, zvanično objavljujući kako su odlučili da produže rusko-kineski Sporazum o dobrosusjedstvu o prijateljskoj saradnji.

Objava je uslijedila tokom razgovora dvojice šefova država putem video linka.

Pozdravljajući predstojeću 20. godišnjicu potpisivanja sporazuma, Xi je izjavio uz Pekingu da je sporazum uspostavio trajno prijateljstvo, koje odgovara temeljnim interesima dvije zemlje kao i perspektivi mira i razvoja.

Sporazum je očigledan primjer stvaranja novog tipa međunarodnih odnosa i gradnje zajednice s perspektivama zajedničke budućnosti za čovječanstvo, tvrdi kineski čelnik.

Xi je nazvao trenutne kinesko-ruske veze kao "zrele, stabilne i čvrste" sa sposobnošću "da izdrže test svake promjene u međunarodnoj situaciji".

- Dvije strane čvrsto podržavaju jedna drugu po pitanjima njihovih suštinskih interesa i provode stratešku saradnju na snažnoj zaštiti zajedničkih interesa - kazao je Xi, prenosi Xinhua.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.