19.7.2021. 11:16
0
Prozapadna stranka PAS pobijedila na prijevremenim izborima u Moldaviji
Stranka PAS prozapadne moldavske predsjednice Maje Sandu pobijedila je na prijevremenim parlamentarnim izborima, pokazali su podaci Centralne izborne komisije objavljeni u ponedjeljak, na platformi borbe protiv korupcije i provođenja reformi.

Nade Sandu da će osvojiti većinu u parlamentu, koji broji 101 poslanik, blokirali su saveznici njenog proruskog prethodnika Igora Dodona.

Nakon prebrojavanja 99,63 posto glasačkih listića, samo tri političke snage će biti zastupljene u novom parlamentu, prema podacima. PAS je osvojio 52,60 posto glasova, dok su njegovi najveći suparnici, Dodonovi Socijalisti i komunistički blok osvojili 27,32 posto.

Zapad i Rusija bore se za uticaj u maloj bivšoj sovjetskoj republici s 3,5 miliona stanovnika, jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja koja je doživjela tešku ekonomsku krizu tokom pandemije COVID-19.

Sandu, bvivša ekonomistica Svjetske banke koja se zalaže za bliže veze s Evropskom unijom, porazila je Dodona prošle godine ali je bila prinuđena da dijeli vlast s parlamentarnim strankama izabranim u 2019., i vladom upravljaju poslanici u savezništvu s  Dodonom, prenosi Reuters.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.