29.7.2021. 16:06
0
Za ubistvo novinarke odgovorna vlada Malte?
Nezavisna istraga o ubistvu novinarke Daphne Caruana Galizia u eksploziji autombombe ustanovila je u četvrtak da država mora snositi odgovornost za to ubistvo. Caruana Galizia poginula je u eksploziji dok je izlazila iz svoje kuće 16. oktobra 2017. dok je istraživala navode u korupciji, podsjeća Reuters.

Tužioci vjeruju da je uspješni biznismen Yorgen Fenech, koji je imao bliske veze s visokim vladinim zvaničnicima, bio organizator ubistva. Fenech, koji čeka suđenje zbog povezanosti s ubistvom, negira bilo kakvu odgovornost.

Tri muškarca za koja se sumnja da su izazvali eksploziju bombe uhapšeni su u decembru 2017. Jedan je od tada priznao krivicu u okviru sporazuma o priznanju krivice i služi kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Druga dvojica čekaju suđenje. Samopriznati posrednik postao je državni svjedok i dobio je pomilovanje.

Istraga, koju su proveli jedan trenutno aktivni sudija i dvoje penzionisanih, ustanovila je odgovornom "kulturu nekažnjivosti" koju su stvorili najviši nivoi vlasti unutar tadašnje vlade.

- Nekažnjivosti su se zatim proširili na druga regulatorna tijela i policiju, što je dovelo do kolapsa vladavine prava - navodi se u izvještaju istrage, koji je objavio premijer Robert Abela.

Rečeno je da država nije prepoznala stvarne i neposredne rizike po život Caruane Galizie i nije poduzela korake da ih izbjegne.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.