30.7.2021. 16:38
0
Talibani nadomak zauzimanje pokrajinske prijestolnice u Helmandu
Afganistanske snage sigurnosti i talibanski borci posljednja dva dana vode žestoke sukobe nakon što su pobunjenici ušli u glavni grad južne pokrajine Helmand, rekli su zvaničnici u petak, dok su civili masovno bježali iz grada.

S obzirom da se strane snage, predvođene SAD-om, povlače iz te zemlje, talibani su u posljednja dva mjeseca zauzeli veću teritoriju, ali još nisu zauzeli nijedan glavni grad provincije.

- Od četvrtka ujutro talibani su pokrenuli napade iz nekoliko pravaca na grad Lashkargah - rekao je vladin zvaničnik Reutersu pod uslovom da ostane anoniman.

Lashkargah je glavni grad Helmenda, južne pokrajine koja graniči s Pakistanom.

Zvaničnik je dodao da su afganistanske sigurnosne snage do sada spriječavale pokušaj talibana da zauzmu grad uz pomoć zračnih snaga, ali su operacije otežane prisustvom civila u tom području.

- Stotine porodica napustile su to područje i preselile se na druga sigurnija mjesta - rekao je za Reuters Hafiz Ahmad, stanovnik jednog naselja u Lashkargahu u kojem su sukobi u toku.

(Fena)

Afganistan
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.