23.8.2021. 15:05
0
Američki i južnokorejski posrednici najavili nastavak dijaloga sa Sjeverom
Vodeći nuklearni posrednici Južne Koreje i Sjedinjenih Država u ponedjeljak su obećali raditi ka što skorijem nastavku dijaloga sa Sjevernom Korejom u jeku napetosti s Pjongjangom zbog vojnih vježbi dvije saveznice.

Tokom sastanka u Seulu, Sung Kim, specijalni američki izaslanik za Sjevernu Koreju,  i njegov južnokorejski kolega Noh Kyu Duk također su razgovarali o eventualnoj humanitarnoj pomoći Pyongyangu, uključujući i mjere protiv zaraznih bolesti, izjavio je kasnije Noh novinarima.

Noh je kazao da su on i Kim obećali zajednički raditi na nastavku dijaloga Sjevera i Juga, kao i američko-sjevernokorejskih razgovora „što je skorije moguće“, istovremeno nadzirući situaciju u Sjevernoj Koreji, uključujući i njen odgovor na vojne vježbe koje su u toku.


Kim, koji je doputovao u Južnu Koreju u subotu, također je održao razgovore sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Igorom Morgulovim u ponedjeljak, javila je novinska agencija Yonhap.

Desetog augusta, kada su saveznice praktično započele vježbe usprkos sjevernokorejskom protivljenju, Kim Yo Jong, sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, žestoko je kritikovala manevre kao „ratnu probu i preliminarnu vježbu nuklearnog rata“.

Aktuelne vojne vježbe trebale bi završiti u četvrtak, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.