27.8.2021. 8:40
0
Još jedna prijetnja u Afghanistanu – IDIL kao neprijatelj i SAD i talibana
Poslije 20 godina borbi američkih snaga s talibanima i njihovim militantnim saveznicima, obe strane su suočene sa zasebnom pretnjom – avganistanskim ogrankom "Islamske države" koja smatra da su talibani isuviše mekani i da su dogovorom sa SAD izdali džihad, pišu svjetski mediji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vojni planeri upozoravaju da bi haos u Afghanistanu mogao da dovede do zasebne i još veće prijetnje čak i od talibana, pošto regionalni ogranak "Islamske države" nastoji da ojača svoju poziciju, piše The Times.

ISIS-K ili "Islamska država Horasana" (Khorasan) osnovan je u istočnom Afghanistanu 2015. kao ogranak grupe koja je zauzela velike dijelove Sirije i Iraka kako bi uspostavila takozvani "kalifat".


Afghanistanski ogranak IDIL-a zakleti je neprijatelj talibana i dvije grupe su se više puta sukobljavale, ističe britanski list, navodeći da su njegovi borci u početku uglavnom dolazili iz redova pakistanskih talibana, mada su bili regrutovani i afghanistanski talibani.

Neprijateljstvo između dvije grupe bilo je vidljivo u tvrdnji talibana da su po kratkom postupku pogubili bivšeg vođu ISIS-K Abu Omara Horasanija, pošto su ga pustili iz avganistanskog zatvora zajedno s hiljadama drugih talibana, pripadnika IDIL-a i Al Kaide, navodi list, dodajući da vođe talibana u Kabulu tvrde da ogranku IDIL-a neće dozvoliti da dobije uporište u Afghanistanu.


Rivalstvo između talibana i njegovih partnera s jedne strane, i ISIS-K s druge, nastaviće se i poslije odlaska američkih trupa, kažu analitičari. Krhka saradnja između američkih i talibanskih komandanata već je iskrzana i dve strane bi lako mogle da se vrate u neprijateljske pozicije, piše list, dodajući da su nedavne evakuacije omogućene saradnjom talibana koji su većini ljudi dozvolili da dođu do aerodroma i radili na sprečavanju pretnji od napada IDIL-a, kažu američki vojni komandanti.

Ali, poslije 31. avgusta, navodi Newyork Times reči vojnih zvaničnika, postoji realna zabrinutost da će u, najboljem slučaju, saradnja s talibanima biti završena. U najgorem, to bi moglo dovesti do napada na snage SAD, strane državljane i saveznike u Afghanistanu, ili u organizaciji talibana ili njihovim ignorisanjem prijetnji od ISIS-K.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.