13.9.2021. 18:22
0
Sjeverna Koreja i nuklearno oružje: Uprkos ekonomskoj krizi, testirana nova raketa dugog dometa
Sjeverna Koreja testirala je novu krstareću raketu dugog dometa koja može da stigne do Japana, prenijeli su državni mediji u ponedjeljak.

Testiranje sprovedeno tokom vikenda pokazalo je da je raketa može da pređe putanju od 1.500 kilometara, prenela je Sjevernokorejska centralna novinska agencija (KCNA). To ukazuje da Sjeverna Koreja još uvek može da razvija oružje, uprkos nestašicama hrane i privrednoj krizi, javlja BBC News.

Američka vojska saopštila je da najnovija testiranja predstavljaju prijetnju za susjedne zemlje, a iz Japana poručuju da ima razloga za zabrinutost.

Testovi su obavljeni u subotu i nedjelju, a rakete su stigle do ciljeva pre nego što su pale u teritorijalne vode Sjeverne Koreje. To je prva krstareća raketa velikog dometa koja bi mogla da nosi nuklearnu bojevu glavu, smatra Ankit Panda analitičarka za sjevernokorejsku politiku. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zabranjuje Sjevernoj Koreji da testira balističke rakete, ali ne i krstareće projektile poput ovih.

Smatra se da su balističke rakete opasnije od krstarećih raketa jer mogu da nose veće terete, brže da lete i imaju daleko veći domet. Balističku raketu pokreće raketa i prati putanju nalik luku, dok krstareću raketu pokreće mlazni motor i leti na nižoj visini.

(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.