15.9.2021. 18:23
0
Sjeverna Koreja testirala još 2 projektila, Južna Koreja odgovara vlastitim značajnim testovima naoružanja
FOTO: CBS News
Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu popodne dvije balističke rakete u vode kod svoje istočne obale, dva dana nakon što je tvrdila da je testirala novu krstareću raketu dugog dometa u nastavku prikazivanja naoružanja nakon šestomjesečnog zatišja, prenose svjetski mediji.

Čini se da je Južna Koreja na najnoviju provokaciju odgovorila vlastitim značajnim testovima naoružanja samo nekoliko sati kasnije, pojačavajući napetost na Korejskom poluotoku naoružanom nuklearnim oružjem, gdje se nalaze hiljade američkih vojnika.

Južnokorejski združeni načelnik štaba rekao je da je sjever lansirao dvije rakete u srijedu sa lokacije u centru zemlje. Nekoliko sati kasnije, Južna Koreja je saopćila da je uspješno izvela prvo testiranje projektila podvodnog lansiranja, čime je zemlja postala jedna od samo sedam u svijetu s dokazanom sposobnošću ispaljivanja balističke rakete s podmornice, zajedno sa SAD-om , Rusiji, Kini, Britaniji, Francuskoj i Indiji, prenosi CBS News. 


Južnokorejska agencija za razvoj odbrane također je objavila u saopćenju da je ta zemlja u srijedu testirala novi lansirani borbeni avion rakete zrak-zemlja velikog dometa, te je reklamirala razvoj nove nadzvučne rakete "veće brzine od postojeće" projektile, što otežava neprijateljskim brodovima odgovor, što dodatno poboljšava opstanak i razarajuću moć projektila."

Sjeverna Koreja je u martu okončala jednogodišnju pauzu u balističkim testovima ispaljivanjem dvije balističke rakete kratkog dometa u more, nastavljajući tradiciju testiranja novih američkih administracije sa demonstracijama oružja čiji je cilj mjerenje odgovora Washingtona i otimanje ustupaka.

Sjeverna Koreja i dalje održava samo-nametnuti moratorij na nuklearne i raketne probe velikog dometa, što je znak da možda ne želi potpuno poništiti nuklearne pregovore sa Sjedinjenim Državama.
 


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.