16.9.2021. 11:07
0
Guterres: Hitno smanjiti emisije kako bi se spriječila klimatska katastrofa
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je u četvrtak "na hitno, brzo i opsežno" smanjenje emisije stakleničkih plinova kako bi se usporilo globalno zagrijavanje i spriječila klimatska katastrofa.

Uoči godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a sljedeće sedmice, Guterres je upozorio  vlade da se klimatske promjene odvijaju brže nego što je predviđeno, a emisija fosilnih goriva se već smanjila zbog pandemije koronavirusa, prenosi Anadolija. 

Govoreći na predstavljanju izvještaja "Ujedinjeni u nauci 21", u kojem su sažeti aktuelni napori u borbi protiv klimatskih promjena, Guterres je rekao da su nedavne ekstremne vremenske prilike - od uragana Ida u Sjedinjenim Državama i poplava na zapadu Evrope do smrtonosnog toplotnog vala na sjeverozapadu Pacifika - potvrdileda nijedna zemlja nije sigurna od katastrofa povezanih s klimom.

"Ove promjene su samo početak gorih situacija. Osim ako ne dođe do hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, nećemo moći ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa. Posljedice će biti katastrofalne", rekao je prvi čovjek UN-a apelujući na vlade da ispune ciljeve Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.


(Fena)

SADKlima
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.