17.9.2021. 8:44
0
Al Kaida bi za godinu do dvije ponovo mogla da bude pretnja po SAD
FOTO: RSE
Američki obavještajni zvaničnici procjenjuju da bi teroristička organizacija Al Kaida za jednu do dvije godine mogla da ponovo predstavlja prijetnju po SAD, pošto su njeni pripadnici počeli da se vraćaju u Afganistan poslije povratka talibana na vlast u toj zemlji, pišu svjetski mediji.

Usred haosa u Avganistanu Al Kaida je u procesu pregrupisavanja i mogla bi da iskoristi tu zemlju kao bazu za napade na SAD u roku od dvije godine, piše Tajms (The Times) pozivajući se na izvještaje američkih obavještajaca. Ta teroristička organizacija je, prema navodima Centralne obavještajne agencije (CIA) previše degradirana da bi predstavljala neposrednu prijetnju poslije godina napada bespilotnim letejelicama, ali, ističe britanski list, to počinje da se mijenja, mjesec dana pošto su talibani preuzeli vlast u Kabulu, piše Radio Slobodna Evropa. 


Da li Al Kaida može da se obnovi i planira napade na SAD je ključni test odluke predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da povuče američke snage iz Afganistana, ocenjuje Times, piše RSE.

Upozorenje na potencijalnu prijetnju od Al Kaide je došlo poslije izvještaja o sukobu lidera u novoj talibanskoj vladi između jednog od vođa talibana i zamjenika premijera Mule Abdula Ganija Baradara i ministra za izbjeglice Halila ur-Rahmana Hakanija, koji je takođe istaknuti član mreže Hakani. Vođa Hakani mreže Siradžudin Hakani je kao ministar unutrašnjih poslova odgovoran za ispunjene obećanja talibana da neće dozvoliti pregrupisanje Al Kaide, ukazuje Times, dodajući da mreža Hakani ima veze s Al Kaidom još od osamdesetih godina, prenosi RSE.


Američke obaveštajne agencije, prema riječima visokog zvaničnika Centralne obaveštajne agencije, vide prve naznake da su ekstremisti Al Kaide počeli da se vraćaju u Afganistan, pošto su se povukli iz te zemlje usled antiterorističkih operacija SAD, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal). Prema sadašnjoj američkoj obavještajnoj procjeni, za koju zvaničnici kažu da bi ponovo mogla biti revidirana, biće potrebno između jedne i dvije godine da bi Al Kaida ponovo mogla da bude pretnja po SAD. 


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.