22.9.2021. 19:44
0
SAD-ov predsjednik Biden obećava 500 miliona više doza vakcine zemljama u razvoju
SAD će od sljedeće godine donirati još 500 miliona doza Pfizerove vakcine zemljama u razvoju. Predsjednik Joe Biden obećao je na virtualnom samitu Covid-19 na marginama Generalne skupštine UN-a obećavši "arsenal vakcina".

Dodatnim ubodima će se vidjeti da je ukupna američka obaveza za dijeljenje cjepiva premašila milijardu uboda. Stručnjaci kažu da je za vakcinaciju najmanje 70% svjetske populacije potrebno oko 11 milijardi doza, piše BBC News.

Svjetska zdravstvena organizacija postavila je minimalni cilj od 40% pokrivenosti cjepivom u svakoj zemlji do kraja 2021. Ali cilj vjerovatno neće biti ispunjen. Iako su mnoge zemlje s visokim prihodima do sada barem jednom pokušale više od polovice svog stanovništva, samo je 2% ljudi u zemljama s niskim prihodima primilo prvu dozu, prema podacima sa Sveučilišta Oxford.


Bogate zemlje mogle bi imati 1,2 milijarde rezervnih doza do kraja godine, čak i ako vode poticajne kampanje, prema naučnoj analitičkoj firmi Airfinity. 241 miliona njih moglo bi otići u otpad ako se ne donira. Ali ovo treba poslati vrlo brzo.

Covax, shema uz potporu WHO-a za pravednu distribuciju vakcina, rekla je za BBC da je previše donacija koje prima stiglo u malim količinama, u zadnji čas i da im je ostalo malo vremena do isteka. To im otežava posao da ih dovedu tamo gdje su potrebni. Ako Biden želi ispuniti ovaj ambiciozni cilj vakcinisanja svijeta do ovog trenutka sljedeće godine, to će se morati promijeniti.


(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.