25.9.2021. 22:45
0
Je li širenje Covid-19 doseglo vrhunac u SAD-u? Kako bi moglo izgledati širenje Covida u budućnosti
FOTO: AA
Čini se da je broj novih slučajeva Covid-19 u Sjedinjenim Državama dostigao vrhunac, a slučajevi u državama koje su teško pogođene delta varijantom ranije su se smanjivali u posljednjih tjedan dana, prema analizi NBC News. To je najduže dugotrajno smanjenje slučajeva u gotovo tri mjeseca, što daje nadu nekim od vodećih prognostičara pandemije.

Neke bolnice u područjima zemlje s niskom stopom vakcinacije još su uvijek u kriznom stanju, ali općenito je stopa hospitalizacije u SAD -u pala, prema najnovijim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.


Ove sedmice smrtnost od Covid-a u Sjedinjenim Državama premašila je 685.027, više od procijenjenih 675.000 ljudi koji su umrli tokom pandemije španske gripe 1918-19.  U četvrtak, Florida, žarište delta varijante, vezalo je sedmodnevne prijavljene smrtne slučajeve u prosjeku dva dana prije, sa 376 izgubljenih života.   Dalji pad broja novih slučajeva Covid -a bit će tvrdoglavo spor, upozoravaju stručnjaci.  Ipak, postoje tračci svjetlosti.   Novi slučajevi Covid-a dostigli su vrhunac 13. septembra, sa sedmodnevnim prosjekom slučajeva od 166.807, pokazuju podaci NBC News.  Od tada su slučajevi postepeno opadali u cijeloj zemlji sedam od posljednjih osam dana.  To je najdosljedniji pad od 23. juna, vremenski period prije nego što je varijanta delta uzela maha u SAD -u - javlja NBC News.


"Postoji prilično pristojan dogovor da smo na vrhuncu slučajeva na nacionalnom nivou", rekao je Shaun Truelove, pomoćni naučnik na školi za javno zdravlje Johns Hopkins Bloomberg.  "Postoji dosta varijacija među državama, ali u cjelini izgleda da smo na vrhuncu ove stvari ili blizu nje."

Trenutni porast slučajeva, vođen varijantom delta, brzo je počeo početkom ljeta na iznenađenje mnogih modelara zaraznih bolesti.   "Delta varijantu je bilo zaista teško predvidjeti", rekao je Truelove.  "U početku nismo mislili da će [slučajevi] ići tako visoko kao oni.", piše NBC.


"Ko zna koje će se druge varijante pojaviti ili ako ćemo imati neki porast iz drugih razloga koje u ovom trenutku zaista ne predviđamo", rekao je True love za NBC News.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.