27.9.2021. 11:07
0
U zemljotresu na Kreti smrtno stradala jedna osoba, devet povrijeđeno
Snažan zemljotres jačine 5,8 potresao je u ponedjeljak najveće grčko ostrvo Kretu, a jedna osoba je smrtno stradala kada se na nju srušila kupola crkve.

Potres je prisilio ljude da istrče na ulice i nanio je znatnu materijalnu štetu, javlja Reuters.

Muškarac je smrtno stradao kada se kupola crkve u gradu Arkalochori urušila tokom rekonstrukcijskih radova, rekao je policijski zvaničnik. Civilna zaštita saopćila je da je devet ljudi povrijeđeno u potresu koji je oštetio mnoge zgrade.

Potres je prisilio mnoge ljude u glavnom gradu Krete, Heraklionu, da izađu na ulice. Školarcima je rečeno da napuste svoje učionice, okupljajući se u školskim dvorištima i na gradskim trgovima.

- Bio je jak i trajao je nekoliko sekundi - rekao je lokalni gradonačelnik za televiziju Skai.

Atinski geodinamički institut saopćio je da je magnituda potresa dosegla 5,8, a epicentar mu je bio 23 kilometra sjeverozapadno od Arvija na jugoistoku Krete, na dubini od 10 kilometara.

Ranije je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC) saopćio da je potres bio jačine 6,5, dok ga je Američki geološki zavod (USGS) ocijenio sa jačinom od 6,0 stepeni.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.