3.10.2021. 17:53
0
Nekoliko skeptičnih radnika američkih bolnica odlučilo se na otkaz umjesto vakcine
FOTO: Reuters
?Jennifer Bridges voljela je svoj posao medicinske sestre u metodičkoj bolnici u Houstonu, gdje je radila osam godina, ali je odlučila dobiti otkaz, a ne cijepljenje protiv COVID-19, vjerujući da je vakcina prije prijetnja nego smrtonosni virus.

Bridges je bila među oko 150 zaposlenih koji su dobili otkaz ili su dali otkaz, umjesto da ispune zahtjev Metodista, koji je bio prvi veliki zdravstveni sistem u zemlji koji je nalagao cijepljenje. Oko 25.000 drugih zaposlenih u bolničkom sistemu se pridržavalo.

"Nikada se nisam osjećala tako snažno u bilo čemu", rekla je Bridges (39) koja živi u Houstonu. Ukinuta joj je obaveza od 70.000 dolara godišnje 21. juna, rok za zaposlene da dobiju ubod. "Nisam smatrao da u ovom kadru postoji odgovarajuće istraživanje. Razvijeno je vrlo brzo."

Mandati su se pokazali efikasnim u povećanju stope vakcinacije u zdravstvu. U New Yorku je, na primjer, guvernerka Kathy Hochul u četvrtak rekla da je 92% od više od 625.000 zdravstvenih radnika u državi cijepljeno, u odnosu na 73% 16. augusta kada je bivši guverner Andrew Cuomo odredio rok za cijepljenje do 27. septembra, piše Reuters.


Tadašnji povjerenik za zdravstvo Howard Zucker rekao je da bi mandat "pomogao u zatvaranju jaza u cijepljenju" i smanjio širenje visoko zarazne varijante Delta. Uprkos tome, u zdravstvu postoje džepovi otpora. Oni s kojima je razgovarao Reuters rekli su da su imunizirani protiv drugih bolesti, ali su rekli da je nedostatak dugoročnih podataka o tri cjepiva protiv COVID-a dostupna u Sjedinjenim Državama dovoljan razlog da zakorače u neizvjesnu budućnost nakon godina sigurnosti zaposlenja.

Mnogi radnici koji su otišli imali su dovoljno novca da im se dopuste da se drže svojih uvjerenja. Za Bridges je velika potražnja za medicinskim sestrama značila da je mogla odbiti injekciju bez žrtvovanja financijske sigurnosti. Istog dana kad ju je otpustio metodist, počela se obučavati za svoj sljedeći posao u privatnoj sestrinskoj kompaniji koja nema mandat za cjepivo - prenosi agencija Reuters.


Medicinska sestra Katie Yarber također je pronašla posao nakon što je napustila Houston Methodist, ali tek nakon što je otišla 12 sedmica bez plaće i potrošila "veliki dio" svoje ušteđevine. Ipak, rekla je da ne žali što je odlučila otići nakon 14 godina staža. Yarber (35) je rekla da neće dobiti vakcinu zbog svojih vjerskih uvjerenja, što je stav koji je bolnica odbacila. Također je oprezna zbog mogućih dugoročnih nuspojava.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.