13.10.2021. 15:11
0
Poljska u gradnju zida na granici s Bjelorusijom ulaže 404 miliona dolara
FOTO: Agencije
Poljska planira uložiti više od 1,6 milijardi zlota (404 miliona dolara) u izgradnju zida na granici s Bjelorusijom, u skladu s nacrtom prijedloga o kome će poslanici raspravljati u srijedu, u namjeri da suzbije priliv migranata koji pokušavaju preći granicu.

Poljska je u augustu počela podizati ogradu s bodljikavom žicom duž granice s Bjelorusijom, bez obzira na kritike da prema nekim migrantima postupa nečovječno. Zid, koji bi mogao uključiti sistem senzora pokreta i kamera, dodatno bi pojačao sigurnost na granici.

Poljska i još dvije članice EU Litvanija i Latvija izvijestile su o naglom povećanju broja migranata iz zemalja kao što su Afganistan ii Irak na njihovim graničnim prelazima s Bjelorusijom, za koje Varšava i Bruxelles tvrde da je oblik hibridnog ratovanja s ciljem pritiska na EU da ublaži sankcije Minsku.


- Uprkos činjenici da je na djelu državne granice Poljske i Bjelorusije postavljena ograda s bodljikavom žicom, broj pokušaja prelaska granice nije se smanjio nego se povećao – navodi se u obrazloženju prijedloga postavljenom na web siteu parlamenta.

Od početka januara do kraja septembra graničari su spriječili 9.287 pokušaja prelaska granice iz Bjelorusije u Poljsku, i od te brojke njih oko 8.000 pokušalo je preći granicu u zadnja dva mjeseca.

- Zbog činjenice da bi se ovakva situacija mogla protegnuti na još mnogo mjeseci, mi trebamo poduzeti zaštitne mjere – izjavio je portparol graničnih vlasti Piotr Muller.

Kompletna vrijednost projekta je 1,615 milijardi zlota, od kojih će na gradnju zida biti uloženo 1,5 milijardi zlota, a vrijednost tehničkih sredstava iznosit će 115 miliona zlota, prenosi Reuters.

 
(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.