14.10.2021. 7:58
0
Uhapšen muškarac koji je lukom i strijelom ubio petero ljudi: Radi se o Dancu, policija dobila naređenje da nosi oružje
Nakon što je u srijedu u napadu lukom i strijelom u norveškom gradu Kongsberg ubio pet ljudi, a dvoje povrijedio, 37-godišnji muškarac je uhapšen i optužen, piše CNN.

Osumnjičeni je danski državljanin koji živi u tom gradu, navodi se u saopćenju policije. Osumnjičeni, kojeg policija nije imenovala, uhapšen je u srijedu popodne prema tamošnjem vremenu i prevezen u obližnji grad Drammen.

Policija nije otkrila s kojim optužbama se suočava osumnjičeni.

Vlasti su objavile najnovije saopćenje kako bi se suprotstavile, kako su rekli, spekulacijama na društvenim mrežama o umiješanosti drugih počinilaca.

- Vjeruje se da je počinilac djelovao sam, saopćila je policija.

U obraćanju medijima nakon napada, Ojvind As (Oyvind Aas), šef policije sjedišta okruga Dramen, rekao je da vlasti nisu isključile mogućnost terorističkog napada.

- S obzirom na tok događaja, prirodno je razmotriti je li riječ o terorističkom činu - rekao je.

Govoreći na konferenciji za novinare u glavnom gradu Oslu, Erna Solberg, odlazeća premijerka zemlje, opisala je razvoj događaja u Kongsbergu kao "jeziv" i obećala da će se "rasporediti svi potrebni resursi".

- Počinilac je izvršio stravična djela. To je vrlo dramatična situacija koja je teško pogodila društvo Kongsberg, a događaji nas sve potresaju - rekla je.

Napad se događa uoči nove vlade nakon što su prošlomjesečni parlamentarni izbori smjenili dugo vladajuću Konzervativnu stranku. Lider rada Jonas Gahr Store u četvrtak bi trebao preuzeti ulogu premijera.

Prema Asovim riječima, jedan od povrijeđenih je policajac koji nije bio na dužnosti i bio je u prodavnici.

- Povrijeđeni su prevezeni u bolnicu na liječenje. Općina Kongsberg je obaviještena i postavila je krizne timove koji će pomoći i pratiti one kojima je to potrebno - rekao je.

Kongsberg se nalazi 85 kilometara zapadno od Osla.

Policija širom zemlje dobila je rijetko naređenje da nosi vatreno oružje iz predostrožnosti.

- Zbog ozbiljnog incidenta u Kongsbergu, gdje je nekoliko ljudi ubijeno i povrijeđeno večeras, policija u Norveškoj je privremeno naoružana - navodi se u saopćenju norveške policije u srijedu.

To je, kako je navedeno, dodatna hitna mjera.

- Policija trenutno nema konkretnih naznaka da je došlo do promjene nivoa prijetnje u zemlji - piše u saopćenju.

Prema norveškim zakonima, policajci obično moraju imati prethodno odobrenje za nošenje vatrenog oružja.

(H. Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.