19.10.2021. 16:13
0
EU upozorava Poljsku da će platiti zbog osporavanja običajnog prava
Izvršni direktor Evropske komisije upozorio je Poljsku u utorak da njen izazov nadmoći zakona Evropske unije dovodi u pitanje same temelje 27-lanog bloka i da ne može ostati nekažnjen, prenose svjetski mediji.

Poljski Ustavni sud presudio je prošle sedmice da su dijelovi zakona EU-a nekompatibilni s poljskim ustavom, potkopavajući pravni stub na kojem stoji unija i izaziva strah da bi Poljska na kraju mogla izaći iz bloka. Vladajuća nacionalistička partija Pravo i pravda u Poljskoj kaže da nema planove za "Polexit" i "a razliku od Britanije prije referenduma o Brexitu 2016." podrška Poljske za članstvo u EU i dalje je velika, prenosi agencija Reuters.


Ipak, druge zemlje članice bile su zgrožene zbog prkosa Varšave EU, uključujući žalbu premijera Mateusza Morawieckog u pismu u ponedjeljak o nepodopštini misije za koji je upozorio da će dovesti do "centralno upravljanog organizma kojim upravljaju institucije lišene demokratske kontrole".


"Europska komisija trenutno pažljivo procjenjuje ovu presudu. Ali već vam mogu reći: duboko sam zabrinuta", rekla je Ursula von der Leyen i dodala:

"Ova presuda dovodi u pitanje temelje Evropske unije. To je direktan izazov jedinstvu evropskog pravnog poretka."

EU bi čak mogla blokirati poljski pristup bespovratnim sredstvima EU za razvojne i strukturne projekte u budžetu za 2021.-2027. U vrijednosti od oko 70 milijardi eura.



(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.