20.10.2021. 8:28
0
Četiri sile u Indijski ocean poslale nosače aviona, razarače, borbene avione: Ovo je najbolje što postoji
Mornarice Australije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država izvele su ovog vikenda veliku vojnu vježbu Maritime Partnership Exercise na istoku Indijskog oceana.

U vježbi su sudjelovale Kraljevska mornarica Velike Britanije, Kraljevska mornarica Australije, Japanska samoodbrambena sila (JMSDF) te Američka ratna mornarica. Cilj vježbi bio je testirati spremnost mornaričkih postrojenja, plovila i mornara za napredne mornaričko-komunikacijske operacije, protupodmorničke akcije, protuzračnu odbranu, razmjenu vatre, opskrbu na moru te niz drugih naprednih vojnih operacija, piše CPF.

Tokom multinacionalne vježbe MPX admiral Dan Martin kao zapovjednik jedne od grupa rekao je da se radi o pokazivanju najboljeg što postoji.

– Sve četiri sudjelujuće nacije pokazale su interes u očuvanju stabilnosti, sigurnosti i dobrobiti indopacifičkog područja. Nastavit ćemo raditi na poboljšanju brzine, preciznosti i ubojitosti kako bi maksimalno povećali našu moć, zajedno s partnerima – kazao je on.

Istaknuto je da vojska SAD-a redovito provodi ovakve vježbe sa svojim partnerima kako bi pokazala svoju prisutnost u indopacifičkoj regiji.

Vježba je bila uistinu impresivna. Uključivala je čak tri operacije u kojima su sudjelovala tri nosača aviona, uključujući britanski “Queen Elizabeth” te američki “Ronald Reagan”. S australske strane stigle su fregate FFH 155 i Himas Sirius O 266.


Engleski F-35B polijeće s nosača aviona HMS Queen Elizabeth

Osim Queen Elizabeth, Velika Britanija je na vježbu poslala napadačku grupu CSG 21 u kojoj je i brod Defender (D36), brod Kent (F78), Richmond (F2389), RFA Tidespring (A136), RFA Fort Victoria (A387) a sudjelovao je i američki Sullivan (DDG 68). Japanska mornarica poslala je razarače JS Kaga i Murasame.

U vježbi je sudjelovalo više od sedam hiljada pripadnika vojne mornarice navedenih zemalja.


(Admir Oručević)

 
AvioniSile
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.