20.10.2021. 16:47
0
Olimpijski plamen stigao je u Peking na Zimske igre
Olimpijski plamen za Zimske igre 2022. stigao je u Peking. Kako je izvijestila kineska novinska agencija Xinhua, jutros je avion s olimpijskim plamenom sletio u glavni grad Kine. Zimske olimpijske igre bit će održane u Pekingu od 4. do 20. februara 2022. godine.

Na svečanosti u Olimpijskom tornju u Pekingu, Cai Qi, koji je na čelu organizacionog odbora Zimskih igara, prihvatio je baklju i njome zapalio veću vatru na postolju. U početku će neko vrijeme biti izložena u Pekingu, izvijestili su državni mediji, a zatim se očekuje da će vatra biti prenesena u različite kineske gradove kako bi "širila olimpijski duh i privukla više ljudi za sportove na ledu i snijegu". Dva dana prije Igara planirano je da počne ruta olimpijske baklje sa 1.200 učesnika, koja će voditi kroz mjesta takmičenja.


Kineski organizatori pozdravili su olimpijski plamen u utorak u Atini. Događaj se održao na Panathenaic stadionu, koji je bio u potpunosti izgrađen od mramora i 1896. je bio domaćin prvih igara modernog doba. Zbog pandemije Covida bilo je prisutno samo nekolicina pozvanih gostiju.

Plamen je upaljen uz pomoć konkavnog ogledala i sunčevih zraka u drevnom gradu Olimpiji na grčkom poluostrvu Peloponez. Ceremonija se održala na ostacima hrama boginje Here u Olimpiji, na mestu starogrčkih igara od osmog vijeka prije nove ere do četvrtog vijeka nove ere.


Neki demonstranti pokušali su poremetiti ceremoniju. Glasno i sa transparentima protestovali su protiv kršenja ljudskih prava u Kini, Tibetu i Hong Kongu. Policija je privela neke od njih.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.