29.10.2021. 12:51
0
Dan Republike u Turskoj - Erdogan predvodio delegaciju u posjeti Anitkabiru
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predvodio je državni vrh na svečanoj ceremoniji koja je povodom 29. oktobra, nacionalnog praznika Dana Republike, održana u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska danas obilježava nacionalni praznik 29. oktobar, u znak sjećanja na davanje imena naciji i proglašenje države republikom. Tim povodom je širom zemlje i u diplomatskim predstavništvima organiziran niz prigodnih manifestacija.

Prva ceremonija održana je u kompleksu Anitkabir u Ankari, a pored Erdogana, učestvovali su i predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop, turski potpredsjednik Fuat Oktay, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, lider Partije nacionalne partije (MHP) Devlet Bahceli, čelnica Partije IYI Meral Aksener te brojni politički, vojni i drugi zvaničnici i gosti.

Tom prilikom je intonirana nacionalna himna Republike Turske te položeno cvijeće. Turski predsjednik Erdogan je potom ostavio poruku u Knjigu utisaka u kojoj je naveo kako Turska odaje počast osnivaču Republike Ataturku na 98. godišnjicu njenog osnivanja.

"Danonoćno radimo na tome da ojačamo našu Republiku koju su nam naši šehidi povjerili po cijenu života, da povećamo njen ugled i učinimo je jednom od 10 najmoćnijih ekonomija svijeta. U vrijeme kada se cijelo čovječanstvo bori ozbiljnim krizama zbog epidemije koronavirusa, Turska nastavlja svoj razvojni put uspjesima u izvozu, zapošljavanju, proizvodnji i ulaganjima. Kao pripadnici herojske nacije, čija je slavna povijest puna pobjeda, odlučni smo u namjeri da naša Republika ostvari ciljeve zacrtane za 2023", stoji u poruci Erdogana.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.