3.11.2021. 8:03
0
U SAD-u odobrena Pfizer vakcina za djecu od pet do 11 godina
Sjedinjene Američke Države su odobrile vakcinu Pfizer/BioNTech za djecu od pet do 11 godina, otvarajući put milionima mladih Amerikanaca da se vakcinišu.

Odluka direktorice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Wolensky dolazi nakon pažljivog razmatranja američkih regulatora za lijekove, prenosi BBC.

Sjedinjene Države već daju vakcinu osobama od 12 i više godina. Ovo odobrenje utiče na oko 28 miliona djece u SAD-u.

Stručnjaci tvrde da je vakcinacija mladih neophodna za povratak normalnom životu.

Ova odluka dolazi nakon što su stručni paneli pri CDC-u i Upravi za hranu i lijekove (FDA) procijenili rizike i koristi od vakcinacije djece protiv Covid-19.

Zvaničnici FDA utvrdili su da je vakcina bila oko 91 posto efikasna u prevenciji Covida kod male djece i da je njihov imunološki odgovor uporediv s onim koji se vidi kod osoba starosti od 16 do 25 godina. Istraživanja nisu pokazala nikakve ozbiljne nuspojave.

Djeci uzrasta od pet do 11 godina daje se vakcina s trećinom doze koja se daje odraslima, stvarajući novi logistički izazov za dobavljače lijekova i doktore. Koriste se i manje igle, a drugu dozu će biti potrebno dati tri sedmice nakon prve.

U saopćenju, predsjednik Joe Biden rekao je da će vakcina za djecu ,,omogućiti roditeljima da okončaju mjesece zabrinutosti za svoju djecu i smanjiti stepen do kojeg djeca šire virus na druge".

Covid je doveo do zatvaranja 2.300 američkih škola ove godine, što je uticalo na 1,2 miliona učenika i 78.000 nastavnika od augusta, objavio je NBC u utorak, pozivajući se na visokog zvaničnika CDC-a.

Među djecom starosne dobi između pet i 11 godina, u SAD-u je potvrđeno oko 1,8 miliona slučajeva Covida, prema CDC-u.

Manje od 200 je umrlo, a većina njih je imala postojeće zdravstvene probleme.

Neki medicinski stručnjaci kažu da je, s obzirom na trajanje Delta varijante i povratku učenika u škole, vakcinacija djece ključni sljedeći korak u borbi protiv pandemije.

(FENA/A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.