13.11.2021. 18:47
0
Pronađeno tijelo Sirijca u blizini bjeloruske granice, javlja Poljska policija
FOTO: Reuters
Tijelo mladog Sirijca pronađeno je u Poljskoj blizu granice s Bjelorusijom, saopštila je poljska policija u subotu, usred rastućih međunarodnih tenzija zbog migrantske krize za koju Evropska unija kaže da je orkestrirala Minsk.

Hiljade migranata sa Bliskog istoka sklanjaju se u hladnim uslovima na granici između Bjelorusije i zemalja EU, Poljske i Litvanije, koje odbijaju da ih puste da pređu.

Najmanje osam njih je već umrlo, a strahovi za sigurnost drugih rastu kako su nastupili surovi zimski uslovi.

"Šumski radnik obavijestio je policiju o pronalasku tijela mladića", rekao je portparol policije Podlaska Tomasz Krupa Reutersu, dodajući da su tijelo i pasoš muškarca pronađeni u petak.


"Riječ je o mladiću sirijske nacionalnosti, starom oko 20 godina”, kazao je Krupa. Na licu mjesta nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti. Međunarodne tenzije rastu zbog krize, a susjedi Bjelorusije upozoravaju da bi situacija mogla eskalirati u vojni sukob, a američki predsjednik Joe Biden izražava zabrinutost, prenosi Reuters.


Bjelorusija je u subotu saopćila da broj migranata koji pristižu u improvizirani kamp na granici svakodnevno raste i da je grupa od do 100 prešla na teritoriju Poljske.   Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariusz Kaminski procijenio je da je oko 1.500 ljudi logorovalo na granici.

Evropska unija optužuje Bjelorusiju da je izazvala krizu u pokušaju da izvrši pritisak na blok zbog sankcija.   Minsk to poriče, a u subotu je ruski predsjednik Vladimir Putin, ključni saveznik bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, rekao da su zapadne zemlje na kraju odgovorne za krizu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je otkrilo i pratilo četiri NATO špijunska aviona koji su leteli u regionu Crnog mora u posljednja 24 sata, uključujući američki izviđački avion U-2S na velikim visinama u ukrajinskom vazdušnom prostoru, prenela je agencija RIA.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.