17.11.2021. 18:54
0
Deset mrtvih u demonstracijama protiv državnog udara u Sudanu
Deset osoba je stradalo danas prilikom suzbijanja demonstracija protiv državnog udara u Sudanu, javio je prodemokratski sindikat ljekara.

Od tog broja sedam osoba je poginulo samo u sjevernom predgrađu Kartuma gdje stotine demonstranata i dalje demonstrira. Većina poginulih i desetine ranjenih iz vatrenog oružja u glavnom gradu pogodjeni su u glavu, vrat ili grudi, naveli su ljekari. Ovo je najkrvaviji dan od protesta protiv vojnog puča od 25. oktobra. Vojska je danas prekinula sve komunikacije u Sudanu, prenosi agencija Beta.


Udruženje sudanskih profesionalaca, organizacije na čelu pobune 2019. kojom je iznuđena smjena diktatora Omara el Bašira optužuje bezbjednosne snage za "ubistva sa predumišljajem". Hiljade demonstranata danas je ponovo izašlo na ulice Kartuma uprkos potpunom prekidu telefonskih komunikacija i interneta. Ukupno je, od kada je izveden puč pre tri nedjelje, ubijeno 34 ljudi a stotine su ranjene. Represija nad demonstrantima se izgleda pojačala danas.


Danas trećeg dana masovne mobilizacije aktivisti nisu mogli da se mobilišu kao obično preko SMS poruka i bilo ih je samo nekoliko hiljada u odnosu na desetine hiljada prethodnih dana. S druge strane bezbednosne snage su izašle u većem broju. 

Do večeri stotine demonstranata i dalje je ostalo na svojim barikadama u severnom predgrađu Kartuma da kažu "ne vojniim vlastima", dok su se protestni skupovi u drugim gradovima Sudana razišli.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.