23.11.2021. 17:02
1
Erdogan nemoćan: Lira i dalje u slobodnom padu
Kurs turske lire pao je danas za još 8 posto nakon što je predsjednik Tajip Erdogan stao u odbranu centralne banke koja je prošle nedjelje oštro snizila referentnu kamatu. To je 20 posto za posljednjih nedjelju dana.

Erdogan je poručio da će pobijediti u svom ratu za ekonomsku nezavisnost uprkos brojnim kritikama i molbama da preokrene kurs.

Turska valuta je pala danas na 12,49 lira prema dolaru, na novi najniži nivo nakon proklizavanja tokom posljednjih 11 uzastopnih sesija. Ove godine je izgubila čak 40 posto vrijednosti, uključujući pad od skoro 20 procenata od početka prošle nedjelje, prenosi Reuters.

Erdogan je, navodi britanska agencija, izvršio pritisak na centralnu banku da se okrene agresivnom ciklusu monetarnog ublažavanja u cilju, kako kaže, podsticanja izvoza, investicija i otvaranja radnih mjesta, uprkos rastu inflacije na blizu 20 posto i ubrzanju deprecijacije nacionalne valute, što erodira zarade Turaka.

Bivši zamjenik guvernera centralne banke Semih Tumen, koga je Erdogan smjenio prošlog mjeseca, pozvao je na hitan povratak politici koja štiti vrijednost lire.

Ovaj iracionalni eksperiment koji nema šanse da uspije mora se odmah napustiti i moramo se vratiti kvalitetnoj politici koja štiti vrijednost turske lire i prosperitet turskog naroda, napisao je on na Twitteru.

Lira ove godine bilježi daleko najlošiji rezultat među valutama tržišti u usponu, uglavnom zbog, kako kažu analitičari, “nepromišljenog i preuranjenog monetarnog popuštanja”.

Prema euru, turska valuta je potonula na novi rekordni minimum od 13,4035 lira.

Usljed pada lire, glavni indeks akcija na berzi u Istanbulu je skočio 1,5 posto zbog neočekivano jeftinih procjena njihove vrijednosti.

Centralna banka Turske je prošlog četvrtka snizila referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena na 15 procenata, što je znatno ispod inflacije od skoro 20 posto, i nagovijestila je njeno dalje smanjenje.

Erdogan je, podsjetimo, nedavno smijenio i četvrtog guvernera, prenosi Blic.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.