25.11.2021. 15:49
0
Prvo 3D printano protetsko oko
Pacijent u bolnici Moorefields u Londonu postat će prva osoba na svijetu koja će imati 3D printanu protezu oka

Steve Varze, iz Hackneyja u istočnom Londonu, primiće oko u četvrtak u očnoj bolnici Moorfields u Londonu.

Vjeruje se da će oko biti realističnije od tradicionalnog akrilnog protetskog oka.
Također će prepoloviti vrijeme potrebno da se pacijentima ugrade protetika, sa šest sedmica na tri.
„Trebao sam protezu od svoje 20. godine i uvek sam se bio svjestan toga“, rekao je gospodin Varze, koji ima 40 godina.

„Kada god sam izlazio iz kuće pogledao bih se u ogledalo i nije mi se sviđalo ono što vidim. Ovo novo oko izgleda fantastično, bazirano na tehnologiji 3D digitalne štampe,a budući da se radi o tehnologiji koja stalno napreduje biće sve bolje i bolje."

Za tradicionalnu protetiku, pacijent mora proći dvosatnu sesiju kako bi se uzeo „kalup“ očne šuljine prije nego što se proteza ugradi, a zatim farba.
3D štampana protetika trebalo bi da smanji proces proizvodnje na dve do tri nedelje, pri čemu bi početni pregled trajao samo pola sata, kažu u bolnici.

Profesor Mandeep Sagoo, konsultant oftalmolog u očnoj bolnici Moorfields, rekao je da je osoblje "uzbuđeno" potencijalom ovog protetskog oka.
„Nadamo se da će nam predstojeće kliničko ispitivanje pružiti čvrste dokaze o vrijednosti ove nove tehnologije, pokazujući kakvu razliku ona čini za pacijente.
"Očito ima potencijal da smanji liste čekanja." Kazao je profesor Mandeep.

(M.G.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.