25.11.2021. 19:20
0
EMA preporučila odobrenje Pfizerove vakcine za djecu od pet do 11 godina
FOTO: Agencije
Komitet za humane lijekove Evropske agencije za lijekove preporučio je da se odobri proširenje indikacija za vakcinu protiv covida kompanija Pfizer i BioNTech, kako bi se uključila upotreba kod djece uzrasta od pet do 11 godina.

Vakcina čije je komercijalno ime „Komirnati“ već je odobrena za upotrebu kod odraslih i dece uzrasta 12 i više, podsjjeća EMA u saopćenju,  prenosi N1.


Kod djece uzrasta od pet do 11 godina, doza te vakcine će biti niža od one koja se koristi kod osoba starijih od 12 godina, odnosno biće deset mikrograma u poređenju sa 30 mikrograma, koliko dobijaju starije starosne grupe, navodi se.


Daje se kao dvije injekcije u mišiće nadlaktice, u razmaku od tri nedjelje.  Glavna studija na djeci uzrasta od pet do 11 godina pokazala je da je od 1.305 djece koja su primila vakcinu, troje razvilo covid-19, u poređenju sa 16 od 663 djece koja su primila placebo.


"To znači da je u ovoj studiji vakcina bila 90,7 odsto efikasna u prevenciji simptomatskog kovida, iako bi prava stopa mogla biti između 67,7 odsto i 98,3 odsto“, ističe u saopštenju EMA, prenosi CdM.

Komitet EMA je zato zaključio da koristi od vakcine „Komirnati“ kod djece uzrasta od pet do 11 godina prevazilaze rizike, posebno kod onih sa stanjima koja povećavaju rizik od teškog oblika covida.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.