27.11.2021. 20:10
0
Policija u Španiji protestuje protiv izmjena Zakona o sigurnosti građana
Deseci hiljada španskih policajaca i njihovih pristaša marširali su u subotu u Madridu u znak protesta protiv vladinih planova za reformu kontroverznog sigurnosnog zakona.

Kritičari Zakona o sigurnosti građana koji je prethodna konzervativna vlada donijela 2015. godine, godinama su govorili da on daje previše ovlasti sigurnosnim snagama na štetu građanskih sloboda. Moćni policijski sindikati, međutim, kažu da će im predložene izmjene zakona otežati posao.

Nova verzija zakona koju predlaže manja Baskijska nacionalistička stranka (PNV), nedavno je dobila podršku španske vladajuće lijevo orijentirane koalicije, javio je AP.

Predloženi zakon još bi mogao biti podvrgnut izmjenama tokom pregovora u Donjem domu parlamenta, ali kako sada stvari stoje eliminirao bi neke od najspornijih dijelova važećeg zakona.

Među njima je i član koji zabranjuje održavanje protesta u neposrednoj blizini zgrada Kongresa ili Senata i član koji je graničnoj policiji omogućio da potiskuju migrante koji su prešli granicu.

Policijski sindikati se protive planiranim izmjenama, prije svega onoj da se ukine obveza da građani traže dopuštenje nadležnih prije snimanja i objave videa policajaca na poslu. Prošle godine je španski Ustavni sud presudio da je zahtjev za prethodno odobrenje neustavan.

Međutim, policija strahuje da bi njihove službenike bilo lakše identificirati i time ih izložiti riziku odmazde. Predlagači zakona to poriču, obećavajući da je novi zakon usmjeren na postizanje bolje ravnoteže između slobode i sigurnosti.

- Reforma koju vlada priprema koristit će samo nasilnim učesnicima protesta i kriminalcima. To dovodi građane, a posebno policajce u ozbiljnu opasnost jer nam veže ruke kada se suočimo s nasiljem - tvrdi glasnogovornik sindikata JUPOL španske nacionalne policije Pablo Pérez.

Desničarske opozicione stranke podržavaju učesnike protesta. I krajnje desna stranka Vox i Narodna stranka koje su donijele izvorni zakon o sigurnosti dok su bile na vlasti poslale su svoje čelnike na skup.

Glasnogovornik Socijalističke stranke Felipe Sicilia rekao je da vlada želi "prilagoditi zakon novoj eri" i prepisati ga kako bi "smanjila sumnje u pravo na javno okupljanje i proteste".

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.